Gemeente Nijmegen zet in op Doe het lekker zelf

Je kunt als Nijmeegse woningeigenaar zelf thuis aan de slag met isoleren. De gemeente Nijmegen gaat woningeigenaren op weg helpen met informatie, isolatieadvies en cadeaukaarten

Wethouder warmte en energie, Tobias van Elferen benadrukt het belang van de regeling: “Veel mensen willen zelf hun woning verduurzamen. Met de doe-het-zelf actie maken we het laagdrempelig om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Het past perfect in de bredere aanpak waarbij we inwoners helpen energie te besparen.”

Doe het zelf

De gemeente biedt een totaalpakket aan met daarin informatie, advies, doe-het-zelf coaching en een cadeaukaart van €1500,- voor natuurlijk isolatiemateriaal (biobased) of €1000,- voor regulier isolatiemateriaal. Met een jaarlijks totaalbudget van €300.000,- tot en met 2025 wil de gemeente Nijmegen 200-250 woningeigenaren ondersteunen. Begin 2024 start de gemeente stadsdeel voor stadsdeel met een campagne om de cadeaukaart onder de aandacht te brengen bij de inwoners. Meedoen kan via nijmegen.nl/doehetlekkerzelf.

DHZ hard nodig!

We horen het regelmatig van Jan van de Veerdonk, die al een aantal jaren gratis te bezoeken informatie-avonden organiseert: bouw- en klusbedrijven hebben onvoldoende capaciteit om alle noodzakelijke isolatiehandelingen uit te voeren, waardoor het belangrijk is om de kracht van doe-het-zelvers te benutten. 

Kleine energiebesparende maatregelen (fixers)

In Nijmegen zijn al geruime tijd Energiefixers aan de slag, die bij mensen thuis kleine bespaarklusjes doen. Ze installeren bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrips of stellen de centrale verwarming (cv) slimmer in. Energiecoaches geven handige (gedrags)tips om eenvoudig energie te besparen. Woningeigenaren die zelf aan de slag willen met grote isolatiemaatregelen, kunnen vanaf nu meedoen met de nieuwe doe-het-zelf actie.

De energiefixers en energiecoaches werken via het Programma energie besparen woningen 2023-2030 in wijken waar energiearmoede het meest voorkomt. Inmiddels zijn er zo’n 7500 huisbezoeken gedaan door de energiefixers en -coaches.

Zelf grotere isolatiemaatregelen nemen

Op 1 januari 2024 loopt de huidige subsidiebeschikking voor energiefixers en energiecoaches af. Om de inzet door te kunnen laten gaan én uit te breiden met de doe-het-zelfcoaches wordt het project verlengd tot eind 2024. Naar verwachting zal eind 2024 het grootste deel van de doelgroep bezocht zijn door een energiefixer of energiecoach. Via het Doe het lekker zelf project wil de gemeente Nijmegen bewoners uitnodigen om ook grotere isolatiemaatregelen in de eigen woning te realiseren.

Links

Meer info: Subsidie zelf isoleren – Gemeente Nijmegen

Online informatieavond: Doe-het-zelf isolatie informatieavond | Regionaal Energieloket