ISDE subsidieregeling verduurzaming woningen en gebouwen voor 2024 verhoogd

Vanaf 1 januari 2024 wordt de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) weer beschikbaar gesteld, onder meer voor isolerende maatregelen of een (hybride) warmtepomp. Het budget is met 40 miljoen euro verhoogd tot 600 miljoen euro. Daarnaast is de ISDE op een aantal punten gewijzigd zodat de regeling toegankelijker wordt voor de isolatie van monumentale woningen en het gebruik van biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen.

ISDE

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) vraagt u subsidie aan voor 5 typen isolatiemaatregelen voor uw woning. Meer informatie kun je vinden op: ISDE: Isolatiemaatregelen woningeigenaren (rvo.nl). Met de ISDE kunnen huiseigenaren een deel van hun investeringen vergoed krijgen als zij investeren in isolatie, een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, elektrische kookvoorziening of een aansluiting op het warmtenet. Zakelijke gebruikers kunnen naast warmtepompen en zonneboilers subsidie aanvragen voor kleine windmolens. In 2023 vroegen ruim 200.000 woningeigenaren de ISDE aan. Het budget wordt daarom in 2024 verhoogd tot 600 miljoen euro. Daarnaast is er 5 miljoen euro beschikbaar voor kleine windmolens.

De ISDE wordt per 1 januari 2024 op een aantal punten verbeterd. Vanaf 2024 is er geen ISDE-subsidie meer voor zonnepanelen.

Maatwerk voor monumentale woningen

In Nijmegen kunnen eigenaren van een monumentale woning gebruik maken van een regeling ter ondersteuning: Subsidieregeling duurzame instandhouding monumenten 2023 – (steunpuntenergietransitie.nl).

Vanaf 1 januari 2024 wordt de ISDE toegankelijker voor monumenten. Voor deze groep worden de minimale isolatiewaarden versoepeld en de subsidiebedragen aangepast. Ook hoeven monumenteigenaren niet minimaal 8 m2 , maar 3 m2 glasisolatie aan te brengen, om in aanmerking te komen voor subsidie. Het glas mag daarbij ook als voor- of achterzetbeglazing worden geplaatst, bijvoorbeeld bij een glas-in-loodraam.

Vanwege de monumentale waarde kunnen veel eigenaren van monumenten geen HR++ glas of gevelisolatie toepassen. Ook hebben veel monumenten geen spouwmuur, wat isoleren ingewikkeld maakt. Door de voorwaarden te versoepelen, komt een groot aantal monumenteigenaren vanaf 2024 wel in aanmerking voor subsidie.

Extra subsidie voor biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Er komt een bonus om het gebruik van biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen aan te moedigen. Deze materialen, zoals vezelhennep en vlas, zijn duurzaam geproduceerd en milieuvriendelijk af te breken. Dit materiaal is vaak duurder dan niet-duurzame isolatiematerialen.

Subsidiewijziging warmtepompen

Een warmtepomp moet vanaf 2024 minimaal energielabel A++ hebben om ISDE te ontvangen. De meeste warmtepompen voldoen al aan dit label. Warmtepompen met een energielabel A+ of lager, komen niet meer in aanmerking voor subsidie. Heeft u in 2023 een warmtepomp met een A+, of lager label gekocht? Dan komt u toch in aanmerking voor subsidie als u deze in 2024 laat installeren. 

De subsidiebedragen voor warmtepompen met een energielabel A++ of hoger, zijn met € 450 verhoogd. De gelijkwaardige bonus die eerder werd gegeven voor deze energiezuinige warmtepompen, komt te vervallen. Voor warmtepompen met een energielabel A+++ geldt voortaan wel een aanvullende bonus van € 225. 

De wijziging van het energielabel geldt niet voor warmtepompboilers en voor warmtepompen met een thermisch vermogen van 71 kW of hoger.

Aanpassing van subsidiebedragen

Aanvragers die een zonneboiler laten plaatsen, krijgen vanaf 2024 minder subsidie voor de grotere zonnecollectoren. Dit voorkomt dat er naar verhouding teveel subsidie wordt uitgekeerd (overstimulering).

  • Zonneboilers met een oppervlakte van 5 tot en met 10 m² krijgen € 0,55 per kWh. Eerder was dit € 1,02.
  • Zonneboilers met een oppervlakte van >10 m² krijgen € 0,28 per kWh. Eerder was dit € 0,45.

De subsidie voor een aansluiting op het warmtenet wordt verhoogd van € 3.350 naar € 3.775.

Nieuw budget voor kleine windturbines voor zakelijke gebruikers

Sinds 2020 kunnen zakelijke partijen, zoals rechtspersonen, een maatschap, stichting, vof of cv, ISDE aanvragen voor zonnepanelen en kleine windturbines. Voor kleine windturbines stelt het kabinet nieuw budget beschikbaar. Tussen 1 januari 2024 en 31 december 2027 is het totale budget € 20 miljoen. 

Subsidie aanvragen via RVO

Een subsidieaanvraag voor de ISDE kan worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Naast de ISDE-regeling voor woningeigenaren zijn er ook regelingen voor de verduurzaming van huurhuizen en gebouwen die onderdeel zijn van een VvE. Meer informatie is te vinden bij RVO.

Links

ISDE: Isolatiemaatregelen woningeigenaren (rvo.nl)

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) (rvo.nl)

ISDE: Subsidie voor verduurzaming van uw woning (rvo.nl)