Partners

Op deze pagina zie je de gegevens van de verschillende buurtinitiatieven en overige organisaties, die betrokken zijn bij het Steunpunt. Wil je je ook aansluiten bij het Steunpunt? Neem dan contact op via .

Klik op het logo of de naam om naar de website van het initiatief of de organisatie te gaan.

(Er wordt nog gewerkt aan deze pagina! Ben je betrokken bij een buurtinitiatief of bij een organisatie en willen jullie hier vermeld worden? Stuur een bericht naar .)

Bewonersinitiatieven Nijmegen


Bewonersplatform Aldenhof

Aldenhof was de eerste wijk in Dukenburg. Via de website wil het bewonersplatform de bewoners informeren. Buurtbewoners zijn welkom op de bijeenkomsten. Locatie voor de bijeenkomsten is in de regel de Lindenberg, Aldenhof 13-90, altijd om 19.30 uur. Zie Overlegdata | Bewonersplatform Aldenhof.

Duurzaam Altrade

Duurzaam Altrade is een onafhankelijk buurtinitiatief. Wij gaan met buurtbewoners samen aan de slag met duurzaamheidsthema’s. Een belangrijk onderdeel daarvan is de energietransitie. Er gaat in de komende jaren veel op ons af komen. Overheidsmaatregelen en plannen in het kader van het Klimaatakkoord. Van het gas af, misschien wel de verplichting om zonnepanelen op onze daken te leggen. Dat moeten we niet afwachten. We moeten de energietransitie zelf mede vormgeven en ervoor zorgen dat de veranderingen voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn.

We zullen hard moeten werken aan de droom: een stad waar de lucht schoon is, de omgeving groen, alle energie duurzaam opgewekt en waar een stevige regenbui niet meteen voor wateroverlast zorgt. Kortom, een inclusieve en duurzame stad waarin we ons om elkaar bekommeren en waarin het voor iedereen goed toeven is.

Bottendaal Groen!

In 2017 besloot de gemeente Nijmegen dat Bottendaal als een van de eerste wijken van het gas af zou moeten. Wijkbewoners schreven mee aan het ‘wijkwarmteplan’. Deze groep Bottendalers stond aan de wieg van het huidige BottendaalGroen! Ons team bestaat uit ongeveer 15 mensen. Sommigen daarvan hebben een bepaalde specialisatie, maar de meesten van ons zijn gewoon geïnteresseerde wijkgenoten. En wij kunnen altijd versterking gebruiken. Ben je een bewoner van Bottendaal en heb je interesse in de energietransitie, energie besparen of verduurzaming dan ben je van harte welkom. Daarnaast voeren wij in de winter bij Bottendalers thuis warmtescans met een warmtebeeldcamera uit. In het zomerseizoen richten we ons meer op klimaatadaptie en het groen in de wijk.

Energiecoöperatie WPN

Energiecoöperatie WPN s een duurzame energiecoöperatie door en voor burgers. De coöperatie neemt het heft in eigen handen door zélf duurzame en lokale energieprojecten op te zetten. Burgers leveren zo een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van hun eigen omgeving. Met het realiseren van Windpark Nijmegen-Betuwe in 2016 is een eerste belangrijke mijlpaal bereikt. 1.013 leden van Energiecoöperatie WPN hebben geïnvesteerd in windaandelen en zijn daarmee samen eigenaar van het windpark geworden.

Het windpark is pas een begin. De coöperatie wil nog veel meer mooie, duurzame energieprojecten voor én door burgers in Nijmegen en omgeving realiseren. Te beginnen met Zonnepark de Grift!

Duurzaam Hees

Duurzaam Hees neemt het voortouw in het verduurzamen van onze wijk. In Hees is het goed wonen, maar op het gebied van duurzame energie en energiebesparing valt nog genoeg winst te halen. We willen bewoners informeren, enthousiasmeren en motiveren om ook hun steentje bij te dragen aan een mooiere en groenere buurt. Dit doen we vanuit onze eigen motivatie en niet vanuit een commercieel oogmerk. We willen onze eigen ervaringen delen en buurtbewoners betrekken in gezamenlijke oplossingen. We hebben gekozen voor een stap-voor-stap-aanpak via campagnes met ondersteuning van Buurkracht. Duurzaam Hees kan u helpen bij het inregelen van de CV. We hebben enkele deskundige personen die zijn opgeleid om deze werkzaamheden uit te voeren. 

Duurzaam Hengstdal

Sinds 2017 bestaat Duurzaam Hengstdal. Dit initiatief bestaat uit bewoners die samen proberen om hun wijk te verduurzamen. Door energie te besparen, groen te planten, afval te vermijden en alternatieven te vinden voor aardgas. Allemaal zaken die belangrijk zijn om klimaatverandering tegen te gaan en beter om te gaan met de enige planeet die we hebben. Samen bekijken we wat we zelf kunnen doen in ons eigen huis, in onze eigen wijk. We geloven dat mensen de aarde mogen gebruiken, maar dat we er zo mee moeten omgaan dat toekomstige generaties ook nog mogelijkheden hebben. Als actieve bewuste wijkgenoten willen we bijdragen aan die goede omgang met onze leefomgeving. Duurzaam Hengstdal was met het Buurt Energie Systeem (BES) een van de proeftuinen binnen het Programma Aardgasvrije Wijken. Helaas is het BES mislukt.

Buurtinitiatief Hazekamp/Hindestraat

Wijkmakerij Dukenburg

Wijkmakerij Dukenburg is een initiatief van en voor inwoners om de wijk mooier, krachtiger en gezelliger te maken. De Wijkmakerij heeft onder meer een klusbedrijf in oprichting, dat ook kleine energiemaatregelen uitvoert, vormt een inwoner-energiecollectief en is bezig met een woningtypegerichte aanpak voor de verduurzaming van woningen.

Bewonersinitiatieven omgeving Nijmegen


Logo Heumen Duurzaam & Groen

Heumen Duurzaam en Groen

Stichting Heumen Duurzaam en Groen helpt inwoners van de gemeente Heumen die samen met buurtgenoten hun woningen energiezuiniger willen maken en hun wijk willen vergroenen. De stichting ondersteunt vanuit opgedane kennis en ervaringen met raad en daad. Er zijn nu vier bewonersinitiatieven aangesloten. Een vijfde initiatief is in de maak.

Energiecafé Mook en Middelaar

Comfortabel wonen in een energiezuinig en duurzaam huis?
Energiecafé Mook en Middelaar helpt u met voorlichting op maat. Zo geven onze energiecoaches advies aan huis, organiseren we bijeenkomsten over energiebesparing en regelen we aantrekkelijke inkoopacties. U kunt aan de slag om uw huis energiezuinig en duurzaam te maken: Doe mee!

Energierijck coöperatie u.a.

Wij zijn een actieve energiecoöperatie, opgericht met de start van vier Postcoderoosprojecten, verspreid over de gemeente Berg en Dal, op 27 november 2017.  De eerste opwek van de zonnepanelen op het dak van zwembad De Lubert werd gerealiseerd op 1 april 2019. Daarna volgden de gemeentewerf van Berg en Dal, het dak van dorpshuis Kerstendal en het dak van de biologische zuivelboerderij Groenhouten.
De coöperatie blijft kijken naar toekomstige lokale projecten in duurzame opwek of besparing van energie. Zo kijken we nu naar een project in Leuth voor duurzame opwek door middel van zonnepanelen op een groot dak. 

Energiecoaches en Energieambassadeurs Huis van Compassie Nijmegen


Energieambassadeurs Nijmegen

De Energieambassadeurs werken vanuit het Huis van Compassie Nijmegen en gaan aan de slag om diverse groepen burgers te bereiken, te informeren en te bewegen om mee te gaan doen in de energietransitie. De energieambassadeurs gaan niet alleen voor en mét deze groepen aan de slag om draagvlak te creëren. Energieambassadeurs zullen niet nalaten om bij alle betrokken instanties en partijen duidelijk te maken dat iedereen mee moeten kunnen doen. De energietransitie moet ‘inclusief’ zijn. Energieambassadeurs ondersteunen buurtcomités en organisaties (zoals bijv. woningcorporaties) om bewoners beter te betrekken bij energievraagstukken in de buurt en in de stad, met een focus op inclusief denken en handelen.

Energiecoaches Nijmegen

Zie ook: https://huisvancompassienijmegen.nl/2022/05/energiecoaches/ en https://huisvancompassienijmegen.nl/2022/05/klussenteam/

Een energiecoach helpt mensen energie besparen, door samen met een collega-energiecoach op bezoek te gaan bij andere Nijmegenaren. De energiecoach geeft mensen praktisch advies over hoe zij kunnen besparen op hun energiekosten: gas, water, elektriciteit. Het gaat daarbij om simpele maatregelen en kleine gedragsaanpassingen. Een energiecoach is een onafhankelijke vrijwilliger en werkt vooral voor de bewoners zelf. De vrijwilligers die als energiecoach werken, doen dit vanuit het Huis van Compassie Nijmegen. Een energiecoach van het Huis van Compassie in Nijmegen geeft alleen aanbevelingen rondom simpele maatregelen en kleine aanpassingen in je gedrag rondom energiegebruik.

Heb je als woningeigenaar behoefte aan meer, moet je in Nijmegen e.o. op zoek gaan naar een energieadviseur. Je kunt ook terecht bij de gemeente, bij de Adviseur Duurzaam Wonen.

Overig


Bindkracht10Locatie overzicht – Bindkracht10.nl

Stadsdelen overzicht – Bindkracht10.nl

Sociaal werk organisatie. Wij zetten ons in voor de mensen uit Nijmegen. En bieden hulp bij geldzaken, opvoeding, ontmoeting en veel meer. De mensen van Bindkracht10 vormen een netwerk dat werkt aan krachtige verbindingen. We leggen verbanden tussen mensen en met andere organisaties. We zijn er voor iedereen, maar hebben extra aandacht voor mensen met weinig sociale contacten, een klein netwerk of die in een lastige situatie zitten. We maken deel uit van de plek waar mensen wonen. Op straat, in de wijk, online of in de stad. Daar maken we de verbindingen die nodig zijn.

Museum De Bastei

Museum De Bastei is de basis van waaruit we de wereld om ons heen zien. Op deze bijzondere plek aan de Waal vormen rivier, cultuurhistorie en natuur samen een uniek erfgoed van het rivierengebied. We maken dit verleden tastbaar via multi-zintuigelijke presentaties over natuurhistorie, bouwgeschiedenis en archeologie. We maken het heden zichtbaar met onze natuurcollectie en activiteiten. We maken de toekomst leefbaar als verbinder in natuur- en duurzaamheidseducatie. Zo inspireren we een breed publiek tot een rijkere verbinding met hun leefomgeving.

Museum De Bastei staat voor een samenleving waarin de mens bewust en actief samenleeft met de wereld om zich heen.

Operatie Steenbreek Nijmegen 

Met Steenbreek Nijmegen zet museum De Bastei zich in voor het duurzaam vergroenen van de stad. Steeds vaker hebben we te maken met extreme weersomstandigheden zoals lange periodes van droogte of enorme plensbuien. In betegelde tuinen en pleinen wordt het ’s zomers steeds heter. Ook zien we dat sommige dieren en insecten het moeilijk hebben. Door klimaatadaptieve maatregelen te nemen kunnen we het veranderende klimaat beter aan. Een van die maatregelen is om stenen te vervangen door groen. In een groene omgeving kan het regenwater gemakkelijker wegzakken in de grond. Bomen, struiken en planten nemen dit water op zorgen er ook voor dat je tuin en je huis koeler blijven in de zomer. Bovendien is veel groen een paradijs voor vogels, vlinders en zoemende bijen. Wist je dat 60% van de grond in Nederland in het bezit is van bewoners? Groene tuinen spelen hierin dus een belangrijke rol!

Lees verder: Over Steenbreek Nijmegen | Museum De Bastei