Regionaal overleg energiecoaches 23 januari 2025

Deel 1 van het 3e Regionaal overleg Energiecoaches

Hieronder kun je de presentatie van Wil Meertens inzien of downloaden:

Kort verslag 2e deel van 3e regionaal netwerkoverleg energiecoaches – 23/1/2025 te Groesbeek

 Nieuws vanuit  de regio :

1.   Steunpunt Energietransitie (Esther Schenkelaars)

Opgericht als steun voor bewonersinitiatieven in de regio, gesubsidieerd door gemeente Nijmegen. Organiseert Klimaatborrel (in Thiemeloods), Energievierdaagse; verzorgt trainingen en cursussen. De ondersteuning van bewonersinitiatieven bevat vooral hulp bij PR, organisatie en communicatie. Men is bezig met vergroten van het netwerk (o.a. met de HAN, door organisatie van info-avonden met soep e.d., met woningcorporatie Talis en deelname aan ontwikkeling gemeentelijke warmte-visie). Men helpt bij het opstarten van bewonersinitiatieven. Er wordt gezocht naar meer actieve vrijwilligers (vooral jongeren). En tot slot is er samenwerking met andere organisaties in Gelderland (bijvoorbeeld Apeldoorn Energieloket).

Bewonersinitiatieven in regio Nijmegen richten steunpunt energietransitie op | HIER

2.   Huis van Compassie Nijmegen (Volkert Vintges)

Het Huis levert o.a. energiecoaches en er is een klussenteam. Voor meer informatie zie:

Energiecoaches | Huis van Compassie Nijmegen

Klussenteam | Huis van Compassie Nijmegen

3.   Warmtenet Hengstdal

Zoals bekend is een eerder initiatief om te komen tot een warmtenet (BES) op het laatst gecanceld door o.a. door de SP aangewakkerde onrust onder de huurders. Inmiddels is er een nieuw initiatief, een soort herstart, in Nijmegen Oost. Het bestaat uit 35 vrijwilligers en er zijn al meer dan 200 bewoners – met voornamelijk koopwoningen – geïnteresseerd. Daartoe is een bewonerscorporatie opgericht, waardoor men serieuzer wordt genomen en meer draagvlak wordt gecreëerd omdat het “van onder op” is opgezet. Er zijn kwartiermakers aangesteld die een businesscase gaan maken. In augustus 2025 moet er een “go-no go” beslissing worden genomen. Er wordt gestart met 200 woningen. Werkt het dan hoopt men alsnog ook huurders te kunnen interesseren, waarbij het streven is om in totaal 600 woningen erbij te betrekken. De 200 woningen vormen de basis. Omdat met een modulair systeem wordt gewerkt is later uitbreiding mogelijk. I.s.m. Alliander komen er 10 warmtepompen; installatie op zwembad Oost. Omdat veel woningen in Nijmegen Oost slecht geïsoleerd zijn en ook niet zo maar verbeterd kunnen worden, is gekozen voor een HT warmtenet (70 graden C). Label B of C is voldoende. Het geheel levert toch nog een COP van 2.7. Men gaat uit van een verlaging van de energielasten met 20 %. Het is een investering voor 30 jaar. En het gaat om groene stroom. Het systeem is overigens elders al uitgevoerd, namelijk in Didam:

zie: Modulair warmtesysteem voor huur- en koopwoningen in Didam – Firan

4.   Burgerinitiatief Woonwijzer Heilig Landstichting

Dit betreft een initiatief van bewoners HLS, ondersteund door de gemeente Berg en Dal – pilot als uitvloeisel van de gemeentelijke warmtevisie -, om te zorgen dat op termijn HLS van het gas af is . Aan de ene kant wordt advies geleverd aan bewoners die hun huis willen verduurzamen. Daarvoor staan de Energiecoaches Berg en Dal in de frontlinie. En elke woensdagmiddag is er inloop voor advies in dorpshuis De Bosduivel. Aan de andere kant is een groep bewoners bezig om de mogelijkheden voor een (LT-)warmtenet te onderzoeken. Dat moet uiteindelijk leiden tot een eigen Energiebedrijf, waarbij ook onderling energie kan worden geleverd, bijvoorbeeld bij “overtollige” zonnestroom van de vele zonnepanelen in het dorp.

Voor gedetailleerder informatie, zie: WoonWijzer Heilig Landstichting – Heilig Landstichting

5.   Energiecafé Mook en Middelaar

Stef Mientki wijst nog op de open avond voor energiecoaches, elke 3e maandag van de maand. Voor de vele activiteiten wordt verwezen naar:

Energiecafé Mook en Middelaar op MaasBuren.nl

Voor verslag: Peer Trepels

Energiecoach Stg. DuurzaamheidsCafé Berg en Dal en lid Team Woonwijzer HLS

Aanvullingen:

Door Stef Mientki:

Informele bijeenkomst Energiecoaches

Iedere 3e maandag van de maand is er een informele bijeenkomst Energiecoaches, waarbij we nadrukkelijk ook de energiecoaches uit buurtgemeenten uitnodigen. Onder het genot van een drankje en hapje kan hier informatie worden uitgewisseld. Soms wordt er ook een spreker uitgenodigd, die voor een deel van de avond daarmee het onderwerp
bepaald. Afgelopen maandag hadden we een vertegenwoordiger van WeHeat (Nederlandse Warmtepomp fabrikant), die hun toekomst visie op de ontwikkeling van warmtepompen hebben toegelicht.

Komende bijeenkomsten zijn dus:

17 februari (nog) geen specifiek onderwerp

17 maart (nog) geen specifiek onderwerp

tijd: 20:00 – 22:00 (meer niet kritisch)

plaats: Lees- en OntmoetingsPunt (LOP) (Prinsenweg 3C, 6584 AS Molenhoek)

    GeoTrio

    Draadloze energiemonitor, die werkt zonder computer of smartphone en zonder wifi verbinding. Ideaal om direct het verbruik te zien als je een grootverbruiker inschakelt en om jaren van historie bij te houden. Kan zowel op m3/kWh worden ingesteld alsook op Euro’s.

    Binnen het EnergieArmoede project blijkt dat het heel lastig is om energieverbruik boven tafel te krijgen. (wij willen, zeker bij de koopwoningen, controleren of de grote maatregelen die we laten uitvoeren ook daadwerkelijk het vooraf berekende resultaat opleveren).

    Energiedisplay Geo Trio II kopen? | Eco-Logisch webshop