Op de lange-termijn wordt elektriciteit verhandeld tussen vier jaar en één maand vóór de levering, middels zogenaamde forwards en futures. Deze forwards en futures zijn financiële producten, die worden verrekend tegen spotmarktprijzen van de toekomstige leveringsperiodes. Terwijl futures gestandaardiseerde contracten op elektriciteitsbeurzen zijn, worden forwards bilateraal (‘over-the-counter’) verhandeld en zijn deze niet gestandaardiseerd.
Belangrijk voor grote producenten en grootverbruikers
De lange-termijnmarkt is belangrijk voor veel grote producenten, grootverbruikers, leveranciers, Balance Responsible Parties (BRP’s) of handelaren die bilateraal elektriciteit verhandelen. Voor deze partijen is het belangrijk om de elektriciteitsprijzen voor een bepaalde periode af te dekken. Dit geeft deze partijen de financiële zekerheid dat zij een bepaald volume zullen kunnen afnemen of produceren tegen een vooraf overeengekomen prijs.
Als twee partijen een (land)grensoverschrijdende overeenkomst willen sluiten, moeten zij ook zone-overschrijdende lange-termijn transmissierechten verwerven die op het JAO-platform worden geveild.
De verschillende elektriciteitsmarkten
De lange-termijnmarkt, de day-ahead markt en de intraday markt zijn allemaal soorten groothandelsmarkten die verschillen qua tijdsbestek en producten, waar marktdeelnemers hun energie kunnen verkopen en kopen. Parallel daaraan organiseert de TSO (Transmission System Operator – Transmissienetbeheerder) een “markt voor balanceringsenergie”, waar vooraf gekwalificeerde balanceringscapaciteit wordt ingekocht en wordt vergoed voor de beschikbaarheid ervan.