Netcongestie

Er wordt steeds meer stroom opgewekt en ook de vraag naar stroom wordt groter. Het energienet kan de toename in vraag en aanbod niet goed aan. Er is steeds vaker ‘file’ op het net op piekmomenten. Dat noemen we netcongestie (of ook wel netwerkcongestie). Dat betekent in de praktijk dat er inmiddels op heel veel plekken in Nederland er onvoldoende ruimte (capaciteit) is op het elektriciteitsnet. Hierdoor kunnen bedrijven, nieuwbouw- en energieprojecten vaak niet meer elektriciteit afnemen of terugleveren.

De energietransitie is naast de verouderde infrastructuur een belangrijke oorzaak. In wind- en zonneparken wordt volop stroom opgewekt en steeds meer mensen hebben zonnepanelen op hun dak. Al deze stroom wordt teruggeleverd aan het net. Daarnaast leidt de energietransitie door het verminderen van gasverbruik tot een hoger stroomverbruik: cv-installaties op gas worden vervangen door warmtepompen die op elektriciteit werken. Dit noemen ze ook wel de elektrificatie van de energievoorziening. Het Nederlandse energienet is hier niet op berekend. 

Een van de gevolgen is ook dat op piekmomenten van invoeding van stroom door zonnepanelen de spanning op het elektriciteitsnet te hoog oploopt, zodat omvormers zichzelf automatisch uitschakelen.

Netcongestie kan leiden tot allerlei problemen, zoals stroomuitval of stroomonderbrekingen. Dit kan resulteren in productiviteitsverlies en hogere kosten voor bedrijven. Netcongestie vormt zo een belemmering voor de integratie van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Netcongestie kan de invoeding van groene energie beperken waardoor de transitie naar duurzame energie vertraging oploopt.

Links

Netcongestie onderzoek 2024: inwoners van Gelderland en Friesland zijn de sjaak (jeroen.nl)

Nieuwe versie van de landelijke capaciteitskaart | Netbeheer Nederland

Infographic-Congestiemanagement-Interactief-Januari-2024.pdf