Film & Gesprek: Hoe Omgaan met Klimaatemoties? Duurzaamheidscafé op 24 September 2024.
Tickets zijn slechts 5 euro en te koop via de website van LUX.
(Studenten krijgen op vertoon van hun collegekaart een gratis drankje!)
Datum: dinsdag 24 september Tijd: 19.30 – 21.30 uur Locatie: LUX Nijmegen
Moeten we onze angst omarmen?
Beste bezoeker,
Soms raak ik even overweldigd. Als ik na een wandeling in de prachtige Ooij een nieuwsbericht lees met schrikwekkende klimaatcijfers. Als ik netjes mijn afval scheid, maar grootvervuilers rustig hun gang gaan. Wanneer ik even moedeloos raak en twijfel of het wel zin heeft om naar het volgende klimaatprotest te gaan. Herkenbaar? Wat doe jij met die woede, angst, maar ook: liefde voor de wereld? Lukt het je om al die emoties om te zetten in actie?
Zelf denk ik dat in al die emoties ook iets heel moois schuilt: dat we geven om de wereld. Het doet ons wat. En dat is beter dan apathisch zijn.
In het Duurzaamheidscafé van 24 september werken we samen met Sprouts Film Festival en kijken we naar een prachtige fictiefilm die al deze vragen raakt, gevolgd door een nagesprek. We zullen praten over klimaatemoties, mentale gezondheid in een overweldigende wereld, en hoe we angst kunnen omzetten in actie.
Hartelijke groet,
Kiki Kolman
Programmacoördinator Duurzaamheidscafé
Over het programma
We starten met de film Sister, What Grows Where Land Is Sick? van Franciska Eliassen. Dit Noorse verhaal van twee zussen, die ieder hun eigen weg zoeken in een wereld vol onzekerheid, raakt aan de kern van onze menselijke angsten en hoop. De film toont hoe creativiteit en stilte een rol spelen in onze reactie op de uitdagingen van deze tijd.
Na de film gaan we in gesprek over hoe we met onze klimaatemoties omgaan. Wie wil, kan meedoen aan een collageworkshop om deze emoties visueel te verkennen en uit te drukken. Hoe kunnen we onze zorgen en frustraties gebruiken als brandstof voor positieve verandering? Dit Duurzaamheidscafé biedt de kans om gedachten uit te wisselen en nieuwe inspiratie op te doen.
De voertaal van het gesprek is Nederlands, maar de film is Noors gesproken en Engels ondertiteld.
Koop hier je kaartje (€ 5,00) voor het aankomende duurzaamheidscafé op dinsdag 24 september (19.30 – 21.30) in de LUX:
In de fictiefilm Sister, What Grows Where Land Is Sick? (Franciska Eliassen, 2022) volgen we twee zussen in een klein Noors dorp. Oudste zus Vera is creatief en uitgesproken. De veertienjarige Eira is observerend en stiller. Om haar oudere zus te begrijpen, leest Eira haar dagboeken, vol liefde voor de aarde en woede en zorgen om schade die mensen aanrichten. In prachtige beelden zien we hoe de twee ieder op hun eigen manier een onzekere toekomst navigeren. Terwijl Eira zich verder terugtrekt, maakt Vera rebellerende kunst, maar verliest ze zichzelf ook steeds meer in overweldigende emoties.
Na vertoning van de film verkennen we onze eigen klimaatemoties. Onderzoek van Milieudefensie Jong concludeerde vorig jaar dat één op de vijf jonge mensen klimaatstress ervaart. Wat doen zorgen om het klimaat met onze mentale gezondheid? Hoe voorkomen we dat we verlamd raken en alleen nog maar doomscrollen? Wat leren onze angsten ons over het moois dat we zien in de wereld? Hoe kunnen we onze emoties omzetten in actie – maar wel goed voor onszelf blijven zorgen?
‘Vaak lijkt er een angst te zijn voor moedeloosheid. Maar ik denk dat we de moedeloosheid en angst toe mogen laten. De klimaatcrisis is een existentiële crisis. De angst is begrijpelijk.’
Het zijn de woorden van Evanne Nowak. Zij houdt zich al jaren bezig met klimaatemoties, als programmamaker en curator en binnenkort als onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze deelt haar inzichten met ons. Het wordt een avond vol reflectie, maar ook vol troost en handvaten om om te gaan met onze emoties. Jouw stem en energie zijn belangrijk – dus zorg dat je erbij bent!
Na afloop van het programma is er ruimte in Café LUX om, geïnspireerd door de film, je eigen klimaatemoties te verwerken in collagekunst en samen na te praten.