ARN (Afvalenergiecentrale Regio Nijmegen) en de energietransitie
Op dinsdag 14 mei 2024 vond er bijzondere klimaatborrel plaats. Deze was namelijk georganiseerd bij de ARN zelf, op het adres ARN B.V. Nieuwe Pieckelaan 1 in Weurt.
Zie ook het Nieuwsbrief-artikel Klimaatborrel op locatie bij ARN groot succes – Steunpunt Energietransitie.
Programma
- 19-20 uur Welkom en RONDLEIDING op het ARN-terrein Ontvangst is vanaf 18.45. Om 19.00 uur begint de rondleiding, om 20.00 uur start het inhoudelijk programma – presentatie en discussie –. Om 21.00 uur start de borrel.
- 20-21 uur INLEIDING over de rol die de ARN kan spelen in de Nijmeegse energietransitie (warmtenetAls we het hebben over een warmtenet of over stadswarmte, gaat het om een collectieve warmtevoorziening. Daarbij zorgt één centrale warmtebron voor verwarming en warm water via een buizenstelsel met vertakking naar de woningen. Link naar uitleg voor dit begrip... Meer, biogas, elektriciteitsproductie, energiehub enz.)
- 21-22 uur BORREL aangeboden door de ARN om onderling te netwerken.
Op het bedrijventerrein TPN west net op de grens van Nijmegen en Weurt staat de afvalenergiecentrale ARN. Hier wordt ons huishoudelijk en industrieel afval verwerkt, zoals op- en overslag van PMD (plastic+)-afval, verwerking van babyluiers en incontinentiemateriaal, vergisting van gft-afval en verbranding van restafval. De verwerking van dit afval zorgt voor energie, zoals warmte, elektriciteit en biogas. De energie wordt weer gebruikt om de Waalsprong en het Waalfront van warmte te voorzien en om de stadsbussen op biogas te laten rijden. Vanwege de veelzijdige rol die ARN kan spelen in de energietransitie van de regio Nijmegen, is enkele jaren geleden de naam veranderd in Afvalenergiecentrale.
Directeur ARN Rutger Jan Pessers heette ons om 19 uur welkom en gaf ons een korte rondleiding op het terrein van de ARN. Van 20-21 uur verzorgde hij een lezing over de huidige rol van de ARN in de energietransitie en de rol die ARN in de toekomst zou kunnen spelen. Vervolgens was er ruimte om met elkaar te praten over de toekomstige warmtelevering aan de wijk Dukenburg, de duurzaamheid van de energie van ARN, de toekomstbestendigheid van de afvalverwerking van ARN en de mogelijkheden die ARN heeft als energiehub vanwege de vele energievormen die geproduceerd worden (warmte, biogas en elektriciteit).