Klimaatborrel 14 november 2024 Bewonersgroepen en de Warmtevisie

Datum: donderdag 14 november 2024 
Waar: Thiemeloods, Leemptstraat 34 in Bottendaal
Deze Klimaatborrel vond plaats in het kader van de Energie 4-daagse in november 2024.

Kort verslag

Donderdag 14 november organiseerde het Steunpunt Energietransitie Nijmegen de Klimaatborrel over de Warmtevisie van de gemeente Nijmegen. Ongeveer 50 personen waren aanwezig, voornamelijk van bewonersgroepen.

Leonie Braks, gemeente Nijmegen, gaf een inleiding (zie presentatie hieronder), waarin ze inging op een aantal geleerde lessen, de belangrijkste keuzes en het handelingsperspectief voor bewoners. Belangrijke lessen zijn dat vertrouwen net zo belangrijk is als techniek, dat de gemeente duidelijk handelingsperspectief wil bieden aan bewoners en dat het werken aan breed gedragen oplossingen cruciaal is.  In de buurten waar een warmtenet op basis van restwarmte van de ARN is gepland, hoeven bewoners alleen aan de slag met energiebesparing. In de andere buurten kunnen bewoners kiezen voor energiebesparing en de overstap naar een hybride warmtepomp of zelf een lokaal initiatief te starten.

De discussie richtte zich op de duurzaamheid van de restwarmte van de ARN. Het kostenplaatje kan fors veranderen als daar de komende jaren strengere eisen aan worden gesteld. Daarnaast waren er vragen over het ontbreken van een effectieve uitvoeringsorganisatie, zowel van de gemeente-brede besparingsaanpak, het warmtebedrijf als het uitvoeringsplan voor Dukenburg. Tot slot benadrukten diverse aanwezigen dat veel wijken in de wachtstand zijn gezet en dat het advies om zelf een warmtepomp aan te schaffen strijdig is met het starten van een gezamenlijk lokaal initiatief.

Aankondiging klimaatborrel

Vanuit het steunpunt hebben we deelgenomen in het stakeholdersoverleg dat input heeft gegeven aan de update van de warmtevisie van de gemeente Nijmegen (download naar Warmtevisie 2018). In september 2024 is de hernieuwde Warmtevisie van de gemeente Nijmegen verschenen: onderaan deze pagina kun je de Warmtevisie inzien of downloaden, evenals de bijbehorende Technisch-economische analyse door CE-Delft.

In de klimaatborrel bekijken we de visie en vormen er misschien een mening over. Centraal staat hoe we als bewonersgroepen mede invulling kunnen geven aan deze visie. De avond is ook zeker ook interessant voor de bewonersgroepen in de regio. 

Overzicht uit de Warmtevisie van de gemeente Nijmegen in 2018

De gemeente Nijmegen heeft in september haar nieuwe warmtevisie gepresenteerd.  Plan is om in Dukenburg een warmtenet aan te leggen op basis van restwarmte van de ARN. Het warmtenet wordt in de jaren daarna mogelijk uitgebreid naar Lindenholt, het Centrum en Hatert.
Maar hoe verloopt de uitvoering? Hoe worden bewoners betrokken? Wordt het een vrijwillige aanpak of wordt er gebruik gemaakt van (toekomstige) recht om het gasnet af te sluiten? Opstellers van de warmtevisie gaan met u in gesprek over de bovenstaande vragen. Deelname gratis, vooraf aanmelden via Eventbrite.

Links

Duurzame warmtebronnen – Gemeente Nijmegen