HET BURGERWARMTENET TERHEIJDEN
Donderdag 21 maart 2024, Thiemeloods, Leemptstraat 34 in Bottendaal
Presentatie door Pim de Ridder
In het dorp Terheijden, nabij Breda, wordt een duurzaam warmtenetAls we het hebben over een warmtenet of over stadswarmte, gaat het om een collectieve warmtevoorziening. Daarbij zorgt één centrale warmtebron voor verwarming en warm water via een buizenstelsel met vertakking naar de woningen. Link naar uitleg voor dit begrip... Meer aangelegd en duurzame elektriciteit opgewekt, gebaseerd op zon- en windenergie, energie uit het riviertje de Mark en koude-warmte opslag, in eigendom van de gemeenschap in Terheijden, met de naam Traais Energie Collectief (TEC). Het is een gezamenlijk initiatief van bewoners en enkele bedrijven om in Terheijden op een haalbare en betaalbare de energievoorziening van de toekomst te realiseren, en wel zonder aardgas. Inmiddels zijn zo’n 150 woningen aangesloten op het warmtenetAls we het hebben over een warmtenet of over stadswarmte, gaat het om een collectieve warmtevoorziening. Daarbij zorgt één centrale warmtebron voor verwarming en warm water via een buizenstelsel met vertakking naar de woningen. Link naar uitleg voor dit begrip... Meer. Tijdens het Nationaal Warmte Congres in Apeldoorn in oktober 2023 is het TEC uitgeroepen tot het ‘WarmtenetAls we het hebben over een warmtenet of over stadswarmte, gaat het om een collectieve warmtevoorziening. Daarbij zorgt één centrale warmtebron voor verwarming en warm water via een buizenstelsel met vertakking naar de woningen. Link naar uitleg voor dit begrip... Meer van het Jaar’.*
Pim de Ridder geboren en getogen in Terheijden, huidige bewoner van Bottendaal en directeur van Wiek-II BV, is initiatiefnemer en ontwikkelaar van dit warmtenetAls we het hebben over een warmtenet of over stadswarmte, gaat het om een collectieve warmtevoorziening. Daarbij zorgt één centrale warmtebron voor verwarming en warm water via een buizenstelsel met vertakking naar de woningen. Link naar uitleg voor dit begrip... Meer en de opwek van duurzame elektriciteit. In Nijmegen is hij bekend vanwege de 4 burgerwindmolens langs de A15. Hij zal ons in zijn inleiding meenemen in het ontstaan en de realisatie van het TEC.
Voor meer informatie zie https://traaisenergiecollectief.nl/projecten/traais-warmtenetwerk/.
Energievrijstaat
In de documentaire ‘De Energievrijstaat’ zien we hoe de onconventionele ontwikkelaar Pim de Ridder, alles op alles zet om van zijn geboortedorp Terheijden een energievrijstaat te maken. Maar zowel de lokale politiek, wetgeving, als een concurrent zorgen voor obstakels. De wanhoop neemt toe nu de energietransitie in Nederland niet snel genoeg vorm krijgt. Brengt ‘De Energievrijstaat’ de oplossing? Een film van Sabine Eijkholt & Anne Van Riel, producent Moiety Film (duur 57:19).
Over het Steunpunt
Het Steunpunt Energietransitie is een samenwerkingsverband van bewonersgroepen rond verduurzaming in Nijmegen en omgeving. Het Steunpunt organiseert om de 2 à 3 maanden een Klimaatborrel: spreker(s) over een relevant thema, en dan door naar de borrel. Het doel is om inspirerend te zijn, zowel met inhoudelijk goede informatie als wat betreft het leggen van contacten om zelf ook aan de slag te gaan!
* De 2023 aflevering van het Nationaal Warmte Congres werd gehouden onder het thema ‘Samenwerken en verbinden’. Er is een ebook verschenen met ervaring en kennis van een aantal sessies: 72435-EBOOK.pdf (warmtecongres.nl).
Links
Traais Energie CollectiefTraais Warmtenetwerk | Traais Energie Collectief
Home – Traaise Energie Maatschappij
Het Traais Energie Collectief in het programma De Top van Onderop