Praktijkbijeenkomst Benedenbuurt Wageningen

24 april 2024, 17:00 – 20:00 uur, Dolderstraat 88, Wageningen.

Bron: [Praktijkbijeenkomst] Benedenbuurt Wageningen – Wijk van de toekomst

In PAW-wijk Benedenbuurt in Wageningen zijn de voorbereidingen voor de realisatie van een midden temperatuur warmtenet in volle gang. Het proces is uniek omdat het geheel sinds 2016 is geïnitieerd, begeleid en gedragen door bewoners in de wijk. Ondertussen is de Coöperatie Warmtenet Oost Wageningen (WOW) opgezet als spil in het web van deze operatie. De community van Wijk van de Toekomst is op 24 april 2024 van harte welkom in de Benedenbuurt om kennis te maken met en te leren van deze doorgewinterde pioniers.

N.B. gezien de grote interesse en het beperkte aantal plekken is het raadzaam om je vroegtijdig aan te melden!

Dit jaar zal – naar alle waarschijnlijkheid – worden begonnen met de realisatie van het warmtenet waar 86% (tussenstand!) van alle woningen in de buurt op wil worden aangesloten. Dit is de laatste belangrijke stap in een proces dat sinds 2016 is geïnitieerd en gedragen door bewoners van de Benedenbuurt. Met de toename van de complexiteit van de opgave is het wijkinitiatief tevens gegroeid en geprofessionaliseerd. Zodoende zijn de pioniers van de Benedenbuurt als geen ander in staat om alle aspecten van het proces toe te lichten. Daarnaast is de bijeenkomst een gelegenheid om obstakels in het proces te duiden en bespreken.

Voor wie?

Ben je zelf betrokken bij het ontwikkelen van een warmtenet in een Gelderse wijk? En wil je leren van de Benedenbuurt en aanvullen vanuit je eigen ervaringen? Of ben je op een andere manier betrokken bij de warmtetransitie in Gelderse wijken en benieuwd hoe de bewoners zich onderling hebben georganiseerd? Meld je dan aan voor deze praktijkbijeenkomst!

Programma en vragen

Na een inloop en een eenvoudige maaltijd lopen we een ronde door de wijk om een indruk te krijgen van de inwoners en de woningtypologie. Vervolgens zal de Coöperatie WOW toelichten hoe ze zich hebben georganiseerd en dit van de grond hebben gekregen. Daarbij richten ze zich met name op financiering, businesscase, participatie en juridische vormen.

In het tweede deel van het programma gaan we in kleinere groepen uiteen om een aantal vragen te bespreken die zijn ontstaan binnen de context van de Benedenbuurt.

We sluiten samen af. De liefhebbers kunnen bij een hapje en een drankje napraten.

Via bovenstaande knop kun je je aanmelden. Als je je aanmeldt, gaan we ervan uit dat je mee eet. Is dat niet zo? Of heb je allergieën of dieetwensen? Laat het ons weten in het formulier. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. En kijk ook in de agenda om te zien welke bijeenkomsten nog meer interessant zijn voor jou!

Documentaire

Kun je niet wachten? Bekijk dan in de tussentijd onderstaande documentaire van onze vrienden van het Gelders Energieakkoord over de pioniers in de Benedenbuurt.

Ook onze vrienden van  Stroomversnelling hebben recent onderstaand filmpje gemaakt over de ontwikkelingen in de Benedenbuurt.

Links

[Praktijkbijeenkomst] Benedenbuurt Wageningen – Wijk van de toekomst

Voor huurders benedenbuurt: aanbod aansluiting duurzaam warmtenet (dewoningstichting.nl)

Hoe betrek je buurtbewoners bij je warmte-initiatief? Geleerde lessen uit de Benedenbuurt Wageningen | Programma Aardgasvrije Wijken

Benedenbuurt Wageningen van het gas af!

Ook huurders van Benedenbuurt in 2025 aardgasvrij – RTV Rijnstreek

Benedenbuurt Coöperatief naar Duurzame Warmte, Uitvoeringsplan Wageningen juni 2018

Volg een warmte-initiatief: de Benedenbuurt in Wageningen | Blog 2 | HIER

Volg een warmte-initiatief: de Benedenbuurt in Wageningen | Blog 3 | HIER